Български лев
Наръчник по пчеларство

Наръчник по пчеларство

Автор: Колектив
Издател: Земиздат
Категория: Лично стопанство
47,00 лв.42,30 лв.
В наличност
Година 1957
Корици твърди
Страници 570
Размери 15 х 21 см
Състояние стара – запазена, със забележка
Етикети: Земиздат

Пчеларството е любимо занимание на нашия народ и то се е практикувало у нас от незапомнени времена. От стари писмени документи е известно, че още в далечното минало – през IX век – у нас са били произвеждани мед и восък в големи количества и част от тях са били изнасяни на чуждите пазари. Мед в значителни количества е бил изнасян и през XVIII век на Цариградския пазар. По онова време страната ни е била покрита с просторни гори и обширни ливади, които са осигурявали изобилна храна за пчелите.
Пчеларството е застъпено твърде силно и днес у нас. По броя на пчел­ните семейства нашата страна заема едно от първите места в света, ако се вземе под внимание територията и населението ѝ, без да са изчерпани всички възможности за по-нататъшното разширение на пчеларството.
Въпреки голямото значение на пчеларството като източник за добиване на мед и восък и за опрашването на селскостопанските растения доскоро у нас то представляваше любителско занимание на известен брой лица. В повечето случаи то бе откъснато от селското стопанство, а добивите от пчелните семейства бяха непостоянни, ниски и недостатъчни за задоволяване нуждите на народа ни с мед и промишлеността с восък. Едва със създаването на едрите обществени пчелини в ТКЗС, ДЗС и др. у нас се създадоха и условия за модернизиране и уедряване на пчелините, една от най-важните предпоставки за получаването на високи и постоянни добиви от пчелите.

Напишете отзив

Вашето име:


Вашият отзив: Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода в полето по-долу: