Български лев
Народен домашен лекар

Народен домашен лекар

Автор: Неофит Калчев
Издател: Елпис
Категория: Здраве и красота
15,00 лв.13,50 лв.
Изчерпана
Година 1992
Корици меки
Страници 157
Размери 16,5 х 23,5 см
Състояние стара – добре запазена

За „дядо Даскал“... и още нещо

Израснал в тоя край, още от малък съм слушал за дядо Даскал – едно подобие на Матея Преображенски в следосвобожденска България, положил житие и битие пред олтара на добруването в служба на богати и бедни, болни и здрави.
Прочитайки книгата „Народен домашен лекар“ на йеромонах Неофит (Калчев) – или дядо Даскал, както са го наричали по народному, за непредубедения читател ще е интересно да узнае мнението на един съвременен медик.
Книгата не излиза, за да скандализира или предизвиква официалната медицинска мисъл и практика. Тя не е категорична алтернатива в подхода за лечението на многобройните страдания, с които се е срещал Неофит (Калчев), за които е търсил лек, заимствайки и от класическите медицински познания и умения.
На много места професионалният медик би погледнал снизходително, с усмивка или гневно от лаическото разбиране за болест, диагноза, лечение.
Книгата носи характера и чертите на епохата си, когато в една Освободена България се зараждат трудно официалните институции, когато здравеохранението е скъпоструващо перо в бюджета на държавата.
В такъв план за времето, си тя има определено медико-социално и историческо значение.
Може библейски да звучат десетте здравни съвета в началото, но всеки, осъвременил ги за себе си, не може да не съзре сърце­вината на една медико-санитарна истина.
Съветвайки хората за природосъобразен живот, дядо Даскал няма намерението на Русо да ни връща към първоизточника ни.
Въпреки множеството препоръки с народностно-лечебен характер, авторът многократно съветва, че голяма част от тях са за случаите, когато няма възможност да се достигне официалната медицина, когато лекарят е далече. Това също носи отпечатъка на времето ни, но може да има и съвременно звучене.
„При лекаря не трябва да се ходи закъснял“. Само тази мисъл би трябвала да радва професионалиста. Тук Неофит (Калчев) се доближава до така желаната заимственост между хилядолетния емпиричен опит и научно-обусловената реалност на една хуманна наука, без взаимно изключване. Напротив, идва да допълни празнотите в ония бели полета на науката, където безизходността на страданието е страшното отчаяние на болния, идва да подхрани психическата му устойчивост, да му вдъхне оная лечебна глътка надежда, която, за жалост, никой друг не би му дал…

Д-р Ив. Манчев

Напишете отзив

Вашето име:


Вашият отзив: Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода в полето по-долу: